Keurmerken webwinkels

Online winkels moeten, evenals fysieke winkels, aan bepaalde eisen voldoen om een keurmerk te kunnen krijgen. Omdat er voor de Nederlandse online winkels een grote variëteit aan keurmerken bestaat, hebben wij hier enkele van de belangrijkste en meest voorkomende opgenomen.

 

Thuiswinkel Waarborg*  Thuiswinkel waarborg
Dit is hét kwaliteitskeurmerk voor het kopen van producten en diensten via internet. Ruim 1500 webshops dragen het Thuiswinkel Waarborg. Consumenten hechten veel waarde aan dit meest bekende kwalitatieve keurmerk. Wanneer een webwinkel dit waarborg wil voeren, moet het een strenge juridische en financiële check doorstaan. Daarna word de online winkel ieder jaar verplicht opnieuw gecertificeerd.
Het Thuiswinkel Waarborg is verreweg het duurste keurmerk voor een online winkel. De winkel betaalt inschrijfgeld, certificeringskosten en contributie op basis van de jaaromzet. Daartegenover staat wel dat dit keurmerk ook het meest professioneel is.

 

Webshop Keurmerk*  Webshop keurmerk
Met meer dan 2700 aangesloten webwinkels is dit het grootste erkende keurmerk van Nederland.
De Stichting Webshop Keurmerk is een onafhankelijk keurmerk voor webwinkels. Net als bij het Thuiswinkel Waarborg zijn ook deze voorwaarden gebaseerd op de voorwaarden van de Consumentenbond. Het Webshop Keurmerk hanteert de Keurmerk-code. In deze code staan regels waar een webshop eigenaar zich aan moet houden:
• Veilig betalen
• 14 dagen bedenktijd
• Waarborging van privacy
• Aanwezigheid van alle contactgegevens
• Onafhankelijke geschillenbemiddeling
• Naleven van de Keurmerk-code
Dit keurmerk wordt niet jaarlijks verplicht getoetst, maar er kan wel gecontroleerd worden. Daarnaast is dit keurmerk relatief goedkoop, maar niet de goedkoopste. Jaarlijks betaalt een webwinkel een vast bedrag.

* Zowel het Thuiswinkel Waarborg als het Webshop Keurmerk zijn getoetst door de Raad van Accreditatie van het ministerie van Economische zaken. Beide zijn beoordeelt met een 10. In dat opzicht zijn het beide betrouwbare keurmerken.

 

Qshops Keurmerk  Qshop keurmerk
Qshops is ook één van de bekendere keurmerken voor webshops. Ruim 1200 webshops voeren dit onafhankelijke keurmerk.
Qshops werkt met een eigen gedragscode en voorwaarden. Wanneer een webshop dit keurmerk wil dragen, dan moet het zich houden aan deze voorwaarden en handelen volgens de gedragscode. Deze code verschilt op een aantal punten met het Thuiswinkel Waarborg en het Webshop Keurmerk:
• 7 dagen bedenktijd.
• Klachten binnen een week in behandeling nemen. Na 30 dagen mag de klacht worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie.
• Consumenten moeten instemmen met deelleveringen.
Dit keurmerk is duidelijk goedkoper dan het Thuiswinkel waarborg en het Webshop keurmerk. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen voert Qshops periodiek controles uit.

 

Safe2Shop keurmerk  Safe2shop
341 webshops in Nederland en België voeren het Safe2Shop keurmerk. Safe2Shop keurt jaarlijks de aangesloten webshops en geeft een aantal sterren op basis van de gestelde criteria. Voldoe het een online shop aan alle criteria? Dan wordt het beloond met 5 sterren.
In de criteria staat onder andere dat er een beveiligde SSL verbinding moet zijn en dat de bezoekers volledige bedrijfsgegevens kunnen vinden.
Vergeleken met de andere keurmerken is dit het goedkoopste keurmerk.

 

Digikeur webshop keurmerk  Digikeur
In Nederland hebben 467 webshops dit keurmerk. De webshops moeten de opgestelde gedragscode van Digikeur naleven. Hierin zijn onder andere 5 zekerheden voor online shoppers opgenomen:
• Bedenktijd van 7 werkdagen
• Goed bereikbaar en duidelijke service
• Volledige restitutie bij retourneren
• Bedrijfsgegevens moeten vermeld worden
• Eigen klachtencommissie