Betaalmethodes voor online winkelen

Wanneer u online een aankoop wilt doen, zijn er diverse betaalmethodes waarmee u te maken kunt krijgen. Op deze pagina geven wij u graag een korte beschrijving van de meest voorkomende betaalmethodes voor online winkelen, aangevuld met enkele voor- en nadelen.

 

1. iDeal iDEAL
iDeal is een erg populaire online betaalmethode in Nederland en blijft jaarlijks toenemen in gebruik.

De voordelen van iDeal zijn:

 • Het is een vertrouwde methode en voor de meeste bekend.
 • iDeal wordt als veilig systeem beschouwd
 • Het is gebruiksvriendelijk

De nadelen van iDeal zijn:

 • Het is momenteel alleen bij Nederlandse banken mogelijk.

 

2. Creditcards  
In Europa willen de creditcard maatschappijen groeien. In Nederland heeft meer dan 50% van de consumenten een creditcard, maar slechts een klein percentage geeft de voorkeur aan het online betalen met creditcard.
De voordelen van betaling met creditcards:

 • Biedt keuze vrijheid voor consument.
 • Is internationaal geaccepteerd als online betaalmethode.
 • De betaling kan teruggeroepen worden.

De nadelen van betalingen middels creditcards:

 • Bij veel mensen bestaat er nog een onveilig gevoel. (angst voor fraude). Hieraan wordt echter door creditcard maatschappijen gewerkt door het toevoegen van extra beveilingsstappen tijdens het verificatieproces.

 

3. PayPal  paypal-logo
Paypal is een initiatief van de veilingsite eBay (in Nederland eigenaar van Marktplaats). Particulieren kunnen bij eBay geld van de ene naar de andere creditcard overmaken. Ondernemers kunnen er gebruik van maken, als de klant zich eenmalig registreert met emailadres en bankrekening of creditcardnummer.
De voordelen van Paypal:

 • Internationaal heeft Paypal een redelijk marktaandeel en naamsbekendheid.
 • Paypal wordt als relatief veilig gezien omdat de creditcard gegevens niet bij de webwinkelier bekend worden.

De nadelen van Paypal:

 • Paypal kan redelijk prijzig zijn voor de webwinkelier, omdat er een percentage en vast bedrag per transactie moet worden betaald. Deze kosten vertalen zich weer in de prijzen voor de consument.
 • Klanten moeten zich (eenmalig) registreren.

 

4. Achteraf betalen
Indien een een online winkel in Nederland Thuiswinkel.org gecertificeerd wil zijn, dan is het aanbieden van een vorm van achteraf betalen verplicht.
Er zijn vele payment providers die achteraf betalen aanbieden, zoals Afterpay en Buckaroo. Volgens cijfers van Afterpay kan achteraf betalen bij webwinkels leiden tot een omzetstijging tussen de 15 en 30%, dit is echter wel afhankelijk van de branche (Bron: Twinkle magazine).

De voordelen van achteraf betalen:

 • Achteraf betalen geeft vertrouwen. Je weet zeker dat je betaald voor wat je besteld hebt.

De nadelen van achteraf betalen:

 • De kosten voor achteraf betalen kunnen hoger zijn, dan voor bijvoorbeeld iDeal omdat de partijen een deel van het risico overnemen.

 

5. Mobiele betalingen
Mobile commerce is een trend waarvoor op grote schaal betaalmogelijkheden worden ontwikkeld, zoals Paypal, creditcard, Hyves afrekenen en Mobile2Pay. Mobile2Pay is een voorbeeld dat al door enkele webshops gebruikt wordt. Klanten moeten zich registreren op de website van Mobile2Pay hier hun bankrekening aan koppelen. Betalingen zijn daarna alleen mogelijk met een pincode.
Creditcard bedrijven, diverse providers en fabrikanten zijn bezig met Near Field Communication (NFC). NFC is een techniek waardoor apparaten draadloos bepaalde informatie kunnen versturen en ontvangen over een afstand van tenminste 10 cm. De verwachting is dat de techniek in 2015 goed zal zijn voor 110 miljard euro aan betalingen. Ook Google doet onderzoek naar de mogelijkheden om NFC betalingssysteem aan te bieden. Deze vorm van betalen is nog in opkomst echter zal in de toekomst zeker een belangrijke rol gaan spelen.